Noni – A “Hosszú élet” titka

A noni “az élet tudománya” egyik fontos növénye, és maga a gyümölcs a “hosszú élet” titka.

Ez a furcsa nevű, kicsi, zöldes-sárga gyümölcs felbecsülhetetlen értékű folyton érő, örökzöld növény, vadon terem, sötétzöldek, vastagok a levelei. Már érésben levő és sárgább termése nem túl kellemes illatú.
Latin neve Morinda Citrifolia. Főként a Csendes-óceán szigetein őshonos, valamint Ausztráliában és Ázsiában. Hawaii-ra a polinézek által került.
A noni a 24 történelmi ‚kenu-növény‘ egyike, amelyeket a délkelet-ázsiai telepesek hoztak magukkal a csendes-óceáni térségbe, ahol nagy becsben tartják. A noni szent növény az ayurvédában, az ősi szövegek ashyuka néven említik, ami szanszkritül ‚hosszú élet‘-et jelent. A növényről mint a test egyensúlyának őrzőjéről írnak.

A polinéz törzsi gyógyítók már kétezer évvel ezelőtt felfedezték a noni gyümölcs jótékony hatásait, és alkalmazták a  nonit  a legkülönfélébb panaszok enyhítésére és betegségek gyógyítására.
A kutatók kíváncsiságát is felkeltette ez a gyümölcs, Hawaii-on a hagyományos és a mai orvoslás is nagy sikerrel alkalmazza.
A kutatások kimutatták, hogy a Morinda citrifolia, a noni minden részében van iridoid, ez a növény legfőbb összetevője Területileg a legjobb minőség Francia Polinéziából, a leggyengébb pedig a Dominikai Köztársaságból származó noni mintákon volt mérhető.
Ez a különbség elég jelentős, hiszen a Tahitin és a környező szigeteken termő noni minimum ötször több iridoidot tartalmaz, mint a „leggyengébb” dominikai!

Főbb iridoidok meghatározása és összehasonlító elemzése a Morinda citrifolia különböző részein és termesztési forrásaiban:
https://www.researchgate.net/publication/46010494_Determination_and_comparative_analysis_of_major_iridoids_in_different_parts_and_cultivation_sources_of_Morinda_citrifolia