Noni – A “Hosszú élet” titka

A noni “az élet tudománya” egyik fontos növénye, és maga a gyümölcs a “hosszú élet” titka.

Ez a furcsa nevű, kicsi, zöldes-sárga gyümölcs felbecsülhetetlen értékű folyton érő, örökzöld növény.

Különösen a Csendes-óceáni szigetvilágban tartják nagy becsben. A polinéz törzsi gyógyítók már kétezer évvel ezelőtt felfedezték a noni gyümölcs jótékony hatásait. Hawaii-on a hagyományos és a mai orvoslás is nagy sikerrel alkalmazza.
Latin neve Morinda Citrifolia…..ebből ered a bioaktív italokat gyártó és forgalmazó Morinda cég neve. Főként a Csendes-óceán szigetein őshonos, valamint Ausztráliában és Ázsiában. Hawaii-ra a polinézek által került. Örökzöld bokron terem, sötétzöldek, vastagok a levelei. Már érésben levő és sárgább termése nem túl kellemes illatú.

Mivel a törzsi gyógyítók évezredek óta alkalmazták a nonit a legkülönfélébb panaszok enyhítésére és betegségek gyógyítására, a kutatók kíváncsiságát igen régóta felkeltette ez a gyümölcs.

A kutatások kimutatták, hogy a Morinda citrifolia minden részében van iridoid, ez a növény legfőbb összetevője. A legkisebb mennyiség a szárított noni gyümölcsben, majd a levélben és a virágban van, a gyökérben már nagyobb az aránya, és még többet tartalmaz a noni magja.
Területileg a legjobb minőség Francia Polinéziából, a leggyengébb pedig a Dominikai Köztársaságból származó noni mintákon volt mérhető. Ez a különbség elég jelentős, hiszen a Tahitin és a környező szigeteken termő noni minimum ötször több iridoidot tartalmaz, mint a „leggyengébb” dominikai!