Iridoidok

CSÖKKENTSE BIOLÓGIAI ÉLETKORÁT A MORINDA BIOAKTÍV ITALOK SEGÍTSÉGÉVEL!

Ehhez növényi hatóanyagokat,

IRIDOIDOKAT

használhatunk.

Szervezetünk testőrei, az iridoidok

Az iridoidok védenek az A.G.E. (Advanced Glycation Endproducts, glikációs végtermékek) kialakulása ellen, és csökkentik az A.G.E. magas szintjét, ugyanis stabilizálják a vércukorszintet (=csökkentik a cukor mennyiségét a vérben), így megakadályozzák az A.G.E. kialakulását.

Sokoldalú, szelíd és hatékony

Az egyikük nyugtató, a másik fájdalomcsillapító, a harmadik gyulladáscsökkentő; segítenek a megfázások leküzdésében, elmulasztják a fertőzéseket, semlegesítik a káros szabadgyököket, növelik a szervezet energiáját, erősítik az immunrendszert, védik a DNS-t, elősegítik az szívműködést, segítenek a sejtmutáció megelőzésében, támogatják az egészséges agy működését, kordában tartják a koleszterin szintet, ezek a jótékony hatóanyagok az iridoidok

Az iridoidok Csipkerózsika-álma

Már több mint száz éve jól ismerjük az iridoidok jótékony hatását: az első és mindmáig az egyik legnagyobb kutatójuk egy Emile Bourquelot nevű gyógyszerész volt, aki az 1900-as évek elején a párizsi egyetem tanáraként kutatta ezt a vegyületcsoportot. Bourquelot professzor azért választotta ezt a témát, mert az iridoid-gyógynövényeket mind a gyógyszerészek, mind pedig a népi gyógyászat minden időkben és minden országban széles körben használta. Jó tulajdonságaikat tehát mindenki tudta, kémiai szerkezetüket viszont nem ismerték

Biztonságos és mellékhatásmentes

Ha megvizsgáljuk a gyógyszerészet által hivatalosan is gyógynövényként nyilvántartott és használt növényeket, feltűnhet egyrészt a hatásuk sokfélesége, másrészről a mellékhatások szinte teljes hiánya. A túladagolás veszélye sem fenyeget az iridoid-gyógynövényeknél.

Bioaktív és adaptogén

A növények általában saját maguk megvédésére termelik az iridoidokat. Ezek a hatóanyagok – folyékony formában – könnyen felszívódnak, kedvező élettani hatást gyakorolnak a szervezetünkre, és jól is hasznosulnak: bioaktív hatásuk van. A legideálisabb módszer az, ha az iridoidokat nem mesterségesen készített kivonatok formájában juttatjuk be a szervezetbe, hanem úgy, ahogy az a növényben van. Ez persze csak a gyümölcsök esetében kivitelezhető.

Az iridoidok jórészt kellemetlen vagy keserű ízűek, és általában nem találhatók meg gyümölcsökben. Ritka kivétel az áfonya (Vaccinium-fajok) és a húsos som (Cornus mas), no meg a noni. A noni viszont világbajnok: tele van iridoidokkal (eddig 14- félét mutattak ki belőle), így mégcsak meg sem közelíti egyetlen más növény sem!

Az iridoidok fontos adaptogéneknek számítanak amellett, hogy jelentékeny bioaktív hatóanyagok. Egy adaptogén anyag segít a szervezetnek a környezethez, elsősorban az állandó stresszhez alkalmazkodni. Az adaptogén anyagok csak az egyensúly felborulása esetén hatnak, a szabályosan működő rendszerekre nincsenek hatással.